De groentetuin, deel 3

De seizoenen op Tuinderij De Groene Steen. Deel 3 van serie over de groentetuin op Nieuw Bureveld

Het duurt nog even voordat de deelnemers aan Herenboerderij Nieuw Bureveld hun eerste producten op kunnen halen. Het telen, oogsten en verdelen van groenten dat nu op de Tuinderij De Groene Steen gebeurt, zal volgend jaar op grotere schaal op de herenboerderij plaatsvinden. Om de toekomstige herenboeren al vertrouwd te maken met dit deel van hun bedrijf, volgt Maurice van Lieshout – lid van de werkgroep communicatie – dit jaar de seizoenen op de tuinderij.

Pompoenparade
Van lichtgeel via oranje naar dieprood, maar ook donkergroen of wit met groene strepen: tientallen pompoenen in vele kleuren en allerlei maten staan uitgestald bij de loods van De Groene Steen. De pompoenparade oogt vrolijk op deze grijze, miezerige en kille ochtend. Het is niet alleen een presentatie van wat de tuinderij te bieden heeft, maar ook een soort overgangsritueel van zomer naar herfst. ‘We doen dat ieder jaar’, zegt tuinder Janneke Steenmans, ‘als die pompoenen daar uitgestald staan weet je dat het echt herfst is en dat de groentebedden langzaam leeg zullen raken.

Paprika’s, prei en pastinaak
Er valt overigens nog voldoende te oogsten de komende twee maanden. Naast paprika’s en radijs die nog aan de zomer herinneren, prei en wortels die in de beleving van de consument van alle seizoenen zijn, volgen de typische wintergroenten. Natuurlijk zijn er de bekende soorten als rode kool, knolselderij en boerenkool. Daar weten de meeste thuiskoks wel raad mee. Maar wat doe je met roodlof (een kruising tussen witlof en radicchio rosso), palmkool (‘Italiaanse boerenkool’) en pastinaak, een ‘vergeten groente’ die steeds populairder wordt? Daar kun je heel veel mee, leert een snelle zoektocht in kookboeken of op internet. Voor wie graag nieuwe recepten met minder bekende ingredi├źnten uitprobeert, biedt het groentepakket van de tuinderij het hele jaar volop inspiratie.

Japanse haver of winterrogge
Een voor een zullen de groentebedden de komende weken leeg geoogst worden. Enkele bedden liggen er al verlaten bij. Wie goed kijkt, ziet nieuwe groene blaadjes, vele ervan losgescheurd. Janneke: ‘Dat is Japanse haver, waar helaas vogels zich meester van hebben gemaakt.’ De haver is bedoeld als bemester die zorgt voor een evenwichtig bodemleven en die dankzij zijn snelle groei onkruid geen kans geeft. ‘Als het met die haver niet lukt, kunnen we altijd nog winterrogge inzaaien, dat is bovendien beter bestand tegen vorst. Of we bedekken de bedden met doek.’

Vizier op 2021
De paden afsteken, de heggen snoeien, de wilgen knotten en knopkruid (een lastig onkruid) verwijderen: naast het leeg oogsten van de laatste groentebedden is er deze herfst nog genoeg te doen. Tegelijkertijd kijken Janneke, Mick van Reem (medeboer van Herenboerderij Nieuw Bureveld) en de vrijwilligers al vooruit naar volgend jaar.Janneke: ‘Als we kunnen beginnen met de herenboerderij, dan komt uitbreiding van de tuinderij als eerste aan bod.’ Daarvoor zullen de omringende graslanden ‘gescheurd’ moeten worden. ‘Daar is een vergunning voor nodig. Als die op tijd rond is, kunnen we er in februari mee beginnen. Het is natuurlijk een enorme schaalvergroting, met een factor 7 denk ik. We moeten ook bekijken hoe we dan het vrijwilligerswerk in gaan richten met de bestaande groep en de mensen die zich via Herenboeren hebben aangemeld. Er is heel veel werk aan de winkel, maar ik heb er ook erg veel zin in.’

Deel dit bericht: