Wie zijn wij?

Het bestuur, de kartrekkers en de boeren van Herenboeren Nieuw
Bureveld stellen zich graag voor.

Bram Veldhuis, voorzitter

Voor het eerst kennis gemaakt met Herenboeren in Boxtel al heel lang geleden, toen nog een zaadje dat nog niet geplant was. Ondertussen begaan met het Herenboeren virus omdat het belangrijk is dat we weten waar ons voedsel vandaan komt en wij onze drie kinderen dat ook graag willen meegeven. Vanuit mijn rol in Utrecht ook als coach actief voor andere Herenboeren initiatieven in het land. Samen kom je verder. Naast het werk voor Herenboeren realiseer ik met OnzeAuto aan het delen van elektrische auto’s in warme kring. Een cooperatief dier in hart en nieren dus!

Neera van der Geest, penningmeester

Het is overduidelijk dat onze huidige voedselproductie veel negatieve effecten heeft op het klimaat, biodiversiteit, waterkwaliteit en bodemvruchtbaarheid. Wat is er dan mooier om zelf je eigen voedsel te gaan verbouwen, vlakbij, waarbij je weet wat je teelt en wat je eet? Geen lange afstanden, plastic verpakkingen en biodiversiteitsverlies, maar
een voedselbos, een levende bodem en natuur-inclusieve landbouw. Zelf doe ik dat al op een eigen moestuin, maar dat is bij lange na niet genoeg voor ons hele gezin. Na mijn studie in Wageningen, met in mijn werk vooral een focus op landbouw in ontwikkelingslanden, ben ik nu dan eindelijk echt zelf in de praktijk bezig met een boerderij, waarbij we alle mooie visies en theorieën in de praktijk gaan brengen.

Coen Blomsma, secretaris

Utrecht is een van de meest milieubewuste steden van Nederland.  Ik ben daar inwoner van. Mijn schoonzus is lid van Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel. Het kon dan ook niet anders dan dat het idee rees om in Utrecht ook een natuur-inclusieve, coöperatieve boerderij te gaan opzetten. Het voeden van een groeiende wereldbevolking met oog voor biodiversiteit en voor beheersing van klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Maar wat is er mooier dan daar samen op lokaal niveau invulling aan te geven!

Jan Bos,
bestuurslid

Opa en Oma van beide kanten hadden een boerderij en verbouwden grotendeels hun
eigen voedsel. Mijn ouders kozen voor een ander pad. Maar het bloed kruipt waar het
niet gaan kan. Met dit concept een eigen boerderij, grip op de productiewijze:
natuurgedreven en samen. Dat past naadloos bij mijn liefde voor natuur, lekker eten en
gezelligheid. In het dagelijks leven werk ik bij Natuurmonumenten, één van de partners
van Herenboeren NL.

Mick van Reem, 
boer

Recent gestart als boer en ontzettend veel zin om transparant, gezond en duurzaam voedsel te gaan produceren voor de Herenboerderij! Ik heb een achtergrond als bioloog met focus op landbouw en zo’n vier jaar geleden ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met Herenboeren. Ik was direct verkocht: dit is het antwoord op alle landbouwproblemen!

Na mijn afstuderen ben ik even werkzaam geweest bij de universiteit en vervolgens de advieswereld in gegaan, maar hoe meer organisaties ik vanbinnen had gezien hoe meer ik naar Herenboeren toegetrokken werd.

Dus toen de eerste kartrekkers in Utrecht bij elkaar kwamen heb ik mij direct aangesloten en mij ook meteen voor de opleiding Biologisch-dynamische teelt bij landbouwschool Warmonderhof aangemeld. Dus al moet ik nog veel leren, heb ik enorm veel zin in het avontuur

Janneke Steenmans, boer

Inmiddels alweer wat jaren geleden afgestudeerd in de biopsychologie aan de Universiteit Utrecht. Maar ivoren universiteitstorens bleken toch niks voor mij. In 2008 ben ik de biologische landbouw opleiding gaan doen. De afgelopen 9 jaar heb ik met veel plezier mijn eigen tuinderij gerund. Met groentepakketten, een bloemenpluktuin en daarnaast het geven van moestuinlessen. De tuinderij gaat nu over in Herenboerderij Nieuw Bureveld. Een grotere schaal, een nieuwe uitdaging, met nog steeds dezelfde passie voor mijn werk.
Een gezonde wereld waar plek is voor natuur, mens en dier. Dat was de slogan die stond op de website stond van mijn bedrijf. En deze waarden neem ik van harte mee in onze nieuwe collectieve boerderij.

Martine Wismeier en Dirk-Jan Stelling

Wij zijn Dirk-Jan en Martine en wij zijn de 3de generatie boer en boerin op Boerderij Nieuw Bureveld. De boerderij is een verbreed landbouwbedrijf met koeien voor het vlees, een zorgboerderij, een boerderijwinkel, educatie en diverse activiteiten. We hebben een dochter en een zoon, ook de ouders van Martine (2de generatie boer en boerin) wonen hier op het erf. In 2019 zijn we benaderd door Herenboeren en wij denken dat deze nieuwe “tak” een mooie aanvulling is op ons boerenbedrijf.

Marike Kuperus

Op de vriendjesboek-vraag ‘Wat eet jij graag?’, is mijn antwoord: ‘alles wat een ánder lekker klaarmaakt’. Tuinieren, noch koken is mijn hobby. Gelukkig heb ik een dierbare die dat wel erg leuk vindt. Wat ik dan doe in een bestuur van Herenboeren? Ik ben wel van verenigen, duurzame gemeenschappen en samen aan een mooi doel werken. In mijn dagelijks werk ben ik adviseur van verenigingen. Ik werk met hen aan ledenbinding, betrekken van de achterban en aan de governance. Bijvoorbeeld over hoe je met potentieel 200 ‘bemoeiboeren’ de vakman écht ondersteunt. Bij herenboeren sla ik op dat veld wél graag de hand aan de ploeg.