Skip to content

Wie zijn wij?

Het bestuur, de kartrekkers en de boeren van Herenboeren Nieuw
Bureveld stellen zich graag voor.

De boeren van Nieuw Bureveld

Mick van Reem, 
boer

Ik ben recent gestart als boer en ik heb ontzettend veel zin om transparant, gezond en duurzaam voedsel te gaan produceren voor de Herenboerderij! Ik heb een achtergrond als bioloog met focus op landbouw en zo’n vier jaar geleden ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met Herenboeren. Ik was direct verkocht: dit is het antwoord op alle landbouwproblemen!

Na mijn afstuderen ben ik even werkzaam geweest bij de universiteit en vervolgens ben ik de advieswereld ingegaan, maar hoe meer organisaties ik vanbinnen zag, hoe meer ik naar Herenboeren toegetrokken werd.

Dus toen de eerste kartrekkers in Utrecht bij elkaar kwamen heb ik mij direct aangesloten en mij ook meteen voor de opleiding biologisch-dynamische teelt bij landbouwschool Warmonderhof aangemeld. Dus al moet ik nog veel leren, ik heb enorm veel zin in het avontuur.

Ruud Baaijens,
boer

Halverwege mijn opleiding aan de Warmonderhof kreeg ik de kans om als boer te beginnen bij Nieuw Bureveld, samen met Mick en Wout. 

Een aantal jaar geleden heb ik mijn baan als industrieel ontwerper opgezegd, omdat ik niet het gevoel had dat ik daarmee bijdroeg aan een duurzamere wereld. De interesse in voeding, natuur en voedsel verbouwen was er al wat langer en na wat mooie ervaringen als vrijwilliger in binnen- en buitenland ben ik begonnen aan de opleiding. 

De relatie die we als maatschappij hebben met de natuurlijke wereld is in mijn ogen enorm verschraald, en ik denk dat de manier waarop we voedsel verbouwen daarin de centrale factor is. En ik ben dan ook heel blij dat ik kan bijdragen aan een beweging richting méér verbinding en betrokkenheid bij hoe en waar ons voedsel verbouwd wordt. 

Wout van der Ploeg,
boer

Dit voorjaar voltooide ik mijn biologisch-dynamische landbouwopleiding aan de Warmonderhof. Sindsdien werk ik hier bij Herenboeren Nieuw Bureveld en daarnaast op de herenboerderij in Soest. 

Opgegroeid op het platteland, voelde ik me altijd al thuis in de natuur. Mijn ouders hadden een groot stuk grond met veel fruitbomen, een moestuin en dieren. Dat heeft invloed gehad op de ommezwaai die ik heb gemaakt. Na mijn biomedische wetenschappenstudie miste ik het buiten zijn en de interactie met anderen en besloot ik me aan te melden bij de Warmonderhof. 

Wat ik leuk vind aan Herenboeren is dat we het echt samen met de leden doen en zo een enorme variëteit aan prachtige producten produceren. Ik kijk er naar uit om hier te werken aan het verder sluiten van de kringlopen, de bodem te verbeteren en het jaarrond telen voor mooie en gevarieerde uitgiftes.

Het bestuur van Nieuw Bureveld

Bram Veldhuis, voorzitter

Voor het eerst kennis gemaakt met Herenboeren in Boxtel al heel lang geleden, toen nog een zaadje dat nog niet geplant was. Ondertussen begaan met het Herenboeren virus omdat het belangrijk is dat we weten waar ons voedsel vandaan komt en wij onze drie kinderen dat ook graag willen meegeven. Vanuit mijn rol in Utrecht ook als coach actief voor andere Herenboeren initiatieven in het land. Samen kom je verder. Naast het werk voor Herenboeren realiseer ik met OnzeAuto aan het delen van elektrische auto’s in warme kring. Een cooperatief dier in hart en nieren dus!

Lodewijk Westerling, penningmeester

 

marrit

Marrit Nauta, secretaris

Al langere tijd geleden is mijn man via via geinspireerd geraakt door het concept van de Herenboeren. Dus toen we hoorden dat er in De Bilt een initiatief in oprichting was, hebben we ons daar direct voor aangemeld. Wat ik er mooi aan vind is de duurzame wijze waarop het voedsel wordt verbouwd. Ook vind ik het belangrijk om aan onze kinderen mee te geven waar ons voedsel vandaan komt en hoe dat groeit en bloeit. Het is dan ook een uitje om wekelijks met ze over de boerderij te lopen.

Ik zie dat veel leden op eigen wijze een steentje bijdragen aan de boerderij en ik vind het leuk om nu een bijdrage te mogen leveren vanuit het bestuur van onze Herenboerderij.

Marike Kuperus, bestuurslid

Op de vriendjesboek-vraag ‘Wat eet jij graag?’, is mijn antwoord: ‘alles wat een ánder lekker klaarmaakt’. Tuinieren, noch koken is mijn hobby. Gelukkig heb ik een dierbare die dat wel erg leuk vindt. Wat ik dan doe in een bestuur van Herenboeren? Ik ben wel van verenigen, duurzame gemeenschappen en samen aan een mooi doel werken. In mijn dagelijks werk ben ik adviseur van verenigingen. Ik werk met hen aan ledenbinding, betrekken van de achterban en aan de governance. Bijvoorbeeld over hoe je met potentieel 200 ‘bemoeiboeren’ de vakman écht ondersteunt. Bij herenboeren sla ik op dat veld wél graag de hand aan de ploeg.

Tobias Hoegen, bestuurslid

In de herfst van 2018 belde ik op een vrijdagmiddag mijn vrouw met de vraag ‘zal ik ontslag nemen bij mijn werkgever?’ Waarop zij zei: ‘als jij daar gelukkig van wordt dan moet je dat doen!’

Zo ging het balletje rollen, ik ben in 2019 begonnen aan de biodynamische deeltijdopleiding Warmonderhof in Dronten voor boer. Met als droom om ‘iets’ met fruit te gaan doen.

Tijdens de opleiding kwam ik in de lessen veelvuldig in aanraking met het Herenboeren-concept. Toen mijn buurvrouw mij wees op het HB-initiatief in De Bilt zijn we als gezin aangehaakt. Naast mijn werk in de ICT bij KPN, werk ik twee dagen als fruitteler in Dronten en mag ik nu een bijdrage leveren in het bestuur van onze Herenboerderij.

Maike Mertens,
bestuurslid

Sinds mijn jeugd ben ik geïnteresseerd in ruimtelijke planvorming. Dat begon met het verzamelen van historische plankaarten, kreeg een vervolg in de keuze van mijn opleiding en leeft tot de dag van vandaag voort in mijn functie. Ik ben, zowel privé als werkgerelateerd, altijd bezig om dingen samen te leren en samen te doen. Een aantal jaar geleden nam mijn man Ronald ons mee naar de Herenboerderij Wilhelminapark in Boxtel en ik was meteen enthousiast. Er is toch niks gezelliger, duurzamer, lekkerder, leerzamer, leefbaarder en gezonder dan het samen verbouwen van je eigen groente en fruit. Wat mij betreft een groene toekomst met een gouden randje. In mijn vrije tijd ben ik altijd te vinden voor het organiseren van activiteiten voor vrienden, familie of collega’s en vanaf nu ook voor Herenboeren Nieuw Bureveld. Buiten de boerderij ben ik bijna dagelijks te vinden op het USP als opleidingscoördinator en hogeschooldocent Built Environment aan de Hogeschool Utrecht.

Vennoten in de C.V. Nieuw Bureveld

Martine Wismeijer en Dirk-Jan Stelling

Wij zijn Dirk-Jan en Martine en wij zijn de 3de generatie boer en boerin op Boerderij Nieuw Bureveld. De boerderij is een verbreed landbouwbedrijf met koeien voor het vlees, een zorgboerderij, een boerderijwinkel, educatie en diverse activiteiten. We hebben een dochter en een zoon, ook de ouders van Martine (2de generatie boer en boerin) wonen hier op het erf. In 2019 zijn we benaderd door Herenboeren en wij denken dat deze nieuwe “tak” een mooie aanvulling is op ons boerenbedrijf.